Slim zijn. Wat nu…?

23 apr 2021Ervaringsverhalen

Slim zijn. Wat nu…?

23 apr 2021

Slim zijn. Wat nu…?

Hoi lezers, wat leuk dat jullie weer de tijd nemen om mijn blog te lezen. En bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige blog! Ik vind het erg leuk om te lezen dat ik mensen ook help door over mijn ervaringen te schrijven. Ik vind het hierdoor nog leuker om verder te schrijven. In mijn vorige blog vertelde ik hoe het voor mij was om jong naar het VWO te gaan en vandaag vertel ik over hoe het voor mij is om slim te zijn. Ik heb toen ik acht jaar oud was meegedaan aan een uitgebreid onderzoek bij een psycholoog, waar onder andere uit kwam dat ik hoogbegaafd ben. Dit betekent dat ik erg slim ben. Dit vind ik vooral fijn, maar ik vind het af en toe ook wel lastig.

Slim zijn kan je namelijk heel veel brengen, maar het kan je soms ook erg in de weg staan. Ik probeer de dingen die bij mij in de weg staan aan de kant te schuiven en juist het ‘slim zijn’ op een fijne manier te gebruiken. Slim zijn zorgt er bij mij onder andere voor dat ik heel veel mogelijkheden zie en vaak heel veel ideeën en oplossingen heb. Als ik bijvoorbeeld op school een vraag voor me krijg, zie ik vaak veel mogelijkheden om de vraag te beantwoorden. Dit kan erg verwarrend zijn, omdat ik door al deze mogelijkheden niet altijd weet wat ik als antwoord op moet schrijven. Maar dit kan ook juist erg fijn zijn, omdat ik zo veel mogelijkheden kan zien, dat ik de vraag kan beantwoorden op een manier waarop anderen de vraag niet zouden kunnen beantwoorden. En doordat ik veel mogelijkheden zie, heb ik ook veel ideeën als ik ergens mee aan de slag ga.

Ook zorgt het slim zijn er bij mij voor dat ik veel potentie heb. Dit vind ik erg fijn, omdat ik veel aankan en een hele brede interesse heb, waardoor ik later, bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen, alle kanten op kan. Ik weet nu nog niet precies wat ik later wil gaan doen (onder andere door mijn brede interesse), maar ik weet wel dat ik waarschijnlijk veel studies die binnen mijn VWO profiel (Natuur & Techniek) passen aankan. Dit vermindert de druk van uiteindelijk een studiekeuze moeten maken gelukkig ook.

En ook in mijn dagelijkse leven speelt ‘slim zijn’ een belangrijke rol, bijvoorbeeld op school. Ik zit nu in het vierde van het VWO en school maakt best wel een groot deel uit van mijn leven. Ik merk hier dat het ‘slim zijn’ ervoor zorgt dat ik veel aankan, maar dit betekent natuurlijk niet dat ik alle stof in een keer begrijp. Hierdoor heb ik nu voldoende uitdaging en een hoeveelheid leerstof die past bij de hoeveelheid die ik aankan. En hiernaast heb ik ook nog ruimte om andere leerlingen te helpen met leren en er een extra vak bij te nemen. Waar ik wel tegenaan loop is dat ik door het ‘slim zijn’ informatie op veel verschillende manieren kan lezen en hierdoor soms niet weet hoe ik een vraag moet interpreteren en beantwoorden. Dit zorgt bij mij vaak voor spanning tijdens bijvoorbeeld het maken van een proefwerk. Maar dit is iets waar ik aan werk. Slim zijn kan namelijk niet alleen maar positieve kanten hebben.

Doordat ik probeer om overal het positieve van in te zien, lukt het mij ook om het ‘slim zijn’ in mijn voordeel te gebruiken en ook in te zetten om andere mensen te helpen. Het kan ook zeker af en toe vervelend zijn, maar ik raad het echt aan om het ‘slim zijn’ juist als iets positiefs te zien, omdat je er dan heel veel meer aan zult hebben.

Bedankt voor het lezen!

~ Tess