Jong naar het VWO

16 mrt 2021Ervaringsverhalen, Tess

Jong naar het VWO

16 mrt 2021

Jong naar het VWO

Hoi lezers. Ik ben Tess, 14 jaar oud en ik zit in de vierde klas van het VWO. Ik werd door Femke gevraagd om een blog te schrijven voor Talentissimo en hier had ik meteen zin in. Ik vind het erg leuk om te schrijven en om zo mijn ervaringen met andere mensen te delen. Vandaag ga ik het hebben over het onderwerp: jong naar het VWO gaan.

Ik ben veertien jaar oud en word in november vijftien. Gemiddeld 1-2 jaar jonger dan andere leerlingen in de vierde klas. Dit komt, doordat ik een jonge leerling ben en op de basisschool versneld ben vanuit groep zeven naar de brugklas. Ik bleek eind groep 6 toe aan de middelbare school en heb het laatste jaar op de basisschool een compacte versie van de leerstof die ik nog niet kende uit de groepen zeven en acht in één schooljaar gedaan. Hierdoor ben ik een jaar eerder dan de andere leerlingen uit mijn lichting en op mijn 10e (bijna 11) naar de middelbare school gegaan. Dit was best een grote stap voor mij en ik vond het best spannend om zo jong te zijn. Ik was van tevoren erg bang dat de stof van de eerste klas veel te lastig voor mij zou zijn en dat ik misschien een achterstand zou hebben op de andere leerlingen. En dat ik het hierdoor misschien niet zou redden en zou blijven zitten. Ook vroeg ik mij af of ik sociale contacten zou kunnen leggen, omdat ik bang was dat andere leerlingen niet met mij zouden willen omgaan, omdat ik jonger was. Ik maakte me veel zorgen, maar dat kwam uiteindelijk alleen maar doordat het voor mij nog zo’n onbekend begrip was, ‘de middelbare school’.

Maar die zorgen waren onmiddellijk weg toen ik voor het eerst mijn klas ontmoette en de eerste lessen volgde. Ik kon het al snel erg goed vinden met de andere leerlingen. Leeftijd bleek dus toch niet zo’n issue te zijn. Mensen vinden je leuk om wie je bent en leeftijd maakt dan eigenlijk niks meer uit. Ook bleek dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken over een eventuele leerachterstand op de andere leerlingen. Voor iedereen die naar de brugklas gaat is dit nieuw en spannend. Je zit in hetzelfde schuitje en leert allemaal nieuwe dingen die iedereen nog niet heeft gehad op de basisschool. Je begint dus vanaf hetzelfde ‘startpunt’.

Wat mij erg geholpen heeft ter voorbereiding op de grote stap en tijdens mijn eerste jaar op de middelbare school, was dat ik goede begeleiding kreeg, o.a. van mijn ouders en mijn mentor op school. Met mijn mentor kon ik elke week alles bespreken. Vooral over school, maar ook over hoe het op het sociale vlak met me ging. Hier heb ik heel veel aan gehad en dit heeft er ook voor gezorgd dat ik een hele fijne start heb gehad op de middelbare school.

Als ik nu terugkijk op de keuze die ik met mijn ouders heb gemaakt om te versnellen en vervroegd naar het VWO te gaan, ben ik eigenlijk alleen maar heel erg blij dat we die keuze hebben gemaakt. Ik was eerst zeker geen groot voorstander van het idee, gewoon omdat ik niet precies wist wat me te wachten stond en dit erg spannend vond. Maar uiteindelijk is dit wel het beste voor mij geweest. En alle zorgen die ik had, hoorden er natuurlijk gewoon bij, net als alle andere kinderen die naar de middelbare gaan die kunnen hebben.