Training en ondersteuning voor scholen

Je werkt op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en jullie hebben een leerling (of misschien wel meerdere?) met een 145+ IQ. Met hem of haar lopen jullie tegen uitdagingen aan: wat bied je bijvoorbeeld aan bij een kind dat cognitief zes jaar voorloopt, maar continu de clown uithangt, steeds maar vastloopt bij simpele taken of nog niet goed kan schrijven? We begeleiden de leerling graag, maar ook jij en je team zijn van harte welkom voor individuele begeleiding, groepsbegeleiding of een studiedag. 

Kijk hieronder voor de verschillende mogelijkheden. Heb je direct hulp nodig voor een leerling, of heb je na het bekijken van de website nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Begeleiding van kind of team

Talentissimo wordt vaak als extern begeleider betrokken bij een casus met een (vermoedelijk) hyperhoogbegaafde (145+ IQ) of dubbel bijzondere (hoog IQ en diagnose zoals ASS) leerling. De vragen kunnen legio zijn: van een kloof tussen kennis en wat er uit de handen komt tot storend gedrag of het maken van een passend programma op maat. Talentissimo kan worden betrokken als sparringpartner, ambulant begeleider of teamcoach/trainer, of om onderzoek te doen naar de intelligentie of het didactisch niveau van een leerling. Graag denken we mee hoe we de leerling(en) een zo passend mogelijke plek kunnen bieden op een manier die voor jullie ook zelfstandig uit te voeren is. Het liefst lopen we een stukje met de leerling en/of jullie mee, waarna jullie zelf de kennis en vaardigheden hebben en zelf door kunnen. 

Begeleiding en training kan zowel op school plaatsvinden als bij ons in de praktijk in Zeist of Oss. We denken heel graag mee over een programma op maat. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt!

Plusklas, hoogbegaafden curriculum & 145+ klas

Regelmatig vragen scholen hoe ze passend onderwijs voor (hyper)hoogbegaafden vorm kunnen geven. We adviseren graag over een curriculum voor hoogbegaafde leerlingen en het opzetten van programma’s daar omheen en kunnen dit samen met jullie vormgeven. In ons werk merken we ook dat zelfs een plusklas of voltijds hb-onderwijs soms nog niet voldoende is voor de hyperhoogbegaafde (IQ 145+) leerlingen. In samenwerking met diverse scholen werken we aan het opzetten van speciale programma’s voor 145+ leerlingen, die ook direct een mooie regiofunctie vervullen en je school tot specialist maken. Interesse om samen iets te ontwikkelen? Neem contact met ons op! 

Intelligentieonderzoek

Is een intelligentieonderzoek nodig voor toegang tot hb-onderwijs of een plusklas? Of speelt er een hulpvraag waarbij breder onderzoek wenselijk is? Ook daarvoor kun je bij ons terecht.

Didactisch onderzoek

Om in het onderwijs goed aan te kunnen sluiten bij de zone van naaste ontwikkeling van een kind, kan het waardevol zijn om een didactisch onderzoek uit te laten voeren.

“In de afgelopen jaren is, op de basisscholen, de kennis en kunde over het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen toegenomen. In en buiten de klas is er verrijkend aanbod. Leerkrachten maken tijd vrij om leerlingen te begeleiden bij deze verrijkende leerstof. Zo ook op de ‘PWA Beekenstein’ in Amersfoort. Toch bleek het onderwijs wat wij bieden niet voldoende afgestemd op de leerlingen op onze school met een 145+ IQ. In onze zoektocht wie ons zou kunnen ondersteunen om onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op uitzonderlijk begaafde kinderen kwamen we terecht bij Talentissimo. 

Inmiddels hebben zij ons team geschoold over hoogbegaafdheid en hyperhoogbegaafdheid. Ook worden een aantal leerlingen van onze school begeleid vanuit een arrangement. Begeleiding door en samenwerking met Talentissimo kenmerkt zich door:

  • Afstemming op de onderwijsbehoeftes van de leerling en op de ondersteuningsbehoefte van de school
  • Samenwerking met school en ouders, waarbij de kennis die ouders over hun eigen kind hebben een belangrijke plek inneemt
  • Begeleiding vanuit het arrangement is gericht op passend aanbod maar ook op sociaal emotionele doelen, het leren leren en welbevinden 
  • Open blik en open communicatie
  • Veel kennis over HB en HB 145+” 

Anoeska van Marle, Intern Begeleider bij PWA Beekenstein 

“Femke Hovinga van Talentissimo kwam in mijn loopbaan als leerkracht binnen het HB-onderwijs op mijn pad n.a.v. vragen die ik had omtrent het gedrag van een leerling. Na een observatie van zowel de leerling als mijzelf legde ze al vlug de vinger op de zere plek. Ze gaf tips en uitleg over het gedrag van de leerling en gaf ook treffende feedback aan mij. Er ontstond bij mij meer inzicht in het handelen van het kind en mijzelf. 

Als HB team volgden we een korte training waar dieper in werd gegaan op het gedrag met onze leerlingen. Ze gaf bruikbare tips voor in de groep met de nodige achtergrondkennis erbij. 

Tijdens dit traject ervoer ik dat Femke een breed scala aan ideeën en achtergrondinformatie heeft. Ze legt uit, geeft tips voor boeken en denkt op een prettige manier mee. Ze stemt af en reageert vlug op mails en vragen. 

Ik vond haar oprecht in het contact, zeer snel in haar denken, rustig en prettig in de omgang. In een volgend traject zou ik haar zeker weer inschakelen bij vragen.” 

Christien Verschure, leerkracht Basisschool De Spits

We hebben Femke leren kennen als begeleider voor een leerling van ons kindcentrum. Femke is expert op het gebied van (hyper) hoogbegaafdheid, en weet die kennis op een hele praktische manier in te zetten. Ze kan erg goed afstemmen tussen de verschillende gesprekspartners en laveert goed tussen adviseren en aansturen. Daarnaast is Femke goed in plannen en vooruit denken, en komt ze altijd haar afspraken na.

Toen Femke met zwangerschapsverlof ging is de begeleiding op een hele natuurlijke wijze overgenomen door Marlies. Ook Marlies is zeer vakkundig en erg betrouwbaar in haar afspraken. Ik kan Talentissimo dus bij iedereen aanbevelen en heb dat ook al meerdere malen gedaan.”

Maud Dolman-Pontier, onderwijskundige/intern begeleider

Talentissimo is er voor je met: 

Ook interessant:

  • IQ-test voor (vermoedelijk) hoogbegaafden: SCALIQ
  • Recruitmentbureau voor hoogbegaafde volwassenen: InterIQ
  • Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen: IHBV
  • Vereniging voor hyperhoogbegaafde volwassenen: Triple Nine Society

Talentissimo

Bezoekadres (alleen op afspraak):
Odijkerweg 58 in Zeist

Begeleiding en diagnostiek kan plaatsvinden bij Talentissimo in Zeist of op locatie. Diagnostiek is ook mogelijk bij Talentissimo in Zwolle.

KvK: 81312474
AGB-code: 98105362