Terugblik: webinar kritisch denken voor hoogbegaafden

25 nov 2020Achtergrond, Nieuws

Terugblik: webinar kritisch denken voor hoogbegaafden

25 nov 2020

K, moeder van een hoogbegaafde zoon, volgde het webinar over kritisch denken en schreef haar ervaringen op: 

Een online webinar over kritisch denken bij hoogbegaafden. Dit zag ik voorbij komen op Facebook. Als ouder van een zoontje wat onlangs hoogbegaafd getest is, leek me dit wel een interessante aanvulling op het advies om hem fulltime uit te dagen. Dat het in het Engels zou zijn, deed me wel even twijfelen, maar alles was goed te volgen.

De webinar werd gegeven door Dr. Rick Courtright uit Amerika. Hij had een presentatie voorbereid die hij na de webinar ook beschikbaar stelde. Dat is erg prettig want ik kon niet alles te gelijk lezen.

Hij gebruikt heel veel quotes en voorbeelden uit het verleden om zijn verhaal over de manier van lesgeven te bekrachtigen. De meeste van zijn voorbeelden hadden echter wel betrekking op het onderwijs in Amerika wat natuurlijk heel logisch is.

Hij legt veel uit over de drie manieren van lesgeven. Het verkrijgen van kennis, het ontwikkelen van vaardigheden en het begrijpen. De webinar was dus ook iets meer gericht aan docenten, maar als ouders kon je er toch veel van leren en het heeft mij zeker nieuwe inzichten gegeven. Met name het vragen stellen waarop het antwoord niet goed of fout is en ook doorvragen op de antwoorden. Zoals Plato en Socrates het eeuwen geleden al deden.