Cursus Gemmologie

Over deze cursus

Gemmologie, ofterwijl edelsteenkunde, is onderdeel van de geologie. In de gemmologie kijken we naar het ontstaan van edelstenen en mineralen: sommige mooie stenen die jij misschien wel hebt zijn miljoenen jaren oud! Ook kun je met gemmologische instrumenten leren te ‘determineren’, ofwel kijken welke steen je voor je hebt liggen. Tijdens deze cursus word jij een gemmoloog in spe: je leert je eerste stenen te herkennen en welke instrumenten de gemmoloog gebruikt.

Programma: 

6 november

Tijdens deze eerste bijeenkomst kijken we naar wat gemmologie eigenlijk is en waarom dat belangrijk is. Je krijg een introductie van de instrumenten van de gemmoloog. Ook kijken we naar hoe stenen eigenlijk ontstaan: wat zijn bijvoorbeeld metamorfe gesteenten? En komen diamanten echt uit vulkanen?

13 november

Vandaag kijken we naar verschillende soorten stenen, van veel voorkomend tot zeldzaam (en duur!). We gaan ons eigen onderzoek starten: wat is de echte zeldzame steen en welke is de neppert? Je leert de scheikundige formules van stenen en hoe ze zijn opgebouwd.

27 november

Met de bekendste gemmoloog van Nederland, dr. Hanco Zwaan, gaan we aan de slag in zijn laboratorium bij Naturalis in Leiden. We gebruiken de instrumenten van het professionele lab, zien hoe dr. Zwaan zijn werk doet en gaan een paar hele zeldzame en dure stenen zien en onderzoeken.

Praktische informatie:

  • 6, 13, 27 november van 14.30-17.30 uur
  • Voor hyperhoogbegaafde kinderen van 7 tot 11 jaar.
  • Locatie: de eerste twee keer bij Talentissimo in Zeist, de laatste keer bij Naturalis in Leiden
  • Route: OV (bus stopt op 2 minuten lopen) of auto. Gratis parkeren voor de deur in de avond.
  • Groep: er is plek voor maximaal 12 kinderen.
  • Kosten: €250 per kind (inclusief BTW, inclusief lekkers & materiaal), vooraf over te maken. Kun je het niet betalen? Dan kunnen we altijd kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen, neem contact op.
  • Begeleiders: Femke Hovinga van Talentissimo en diverse gemmologen uit het veld
  • Inschrijven: hier!