Weer een lockdown

03 jan 2022Ervaringsverhalen, Tess

Weer een lockdown

03 jan 2022

Weer een lockdown

Hoi allemaal, wat ontzettend leuk dat ik weer een blog kan schrijven voor Talentissimo! Ondanks de grote drukte die ik ervaar op school op het moment, waardoor ik hier veel tijd aan moet besteden, heb ik gelukkig nu vakantie en dus ook tijd om weer wat dingen te doen die ik leuk vind, zoals het schrijven van een blog. Erg fijn dat jullie het ook leuk vinden om te lezen en dat ik andere mensen kan helpen door mijn ervaringen te delen.

Voor de mensen die mijn eerdere blogs nog niet hebben kunnen lezen, ik ben Tess en ik ben 15 jaar oud. Ik zit op een jongere leeftijd dan gemiddeld al in de vijfde klas, omdat ik op de basisschool groep 7 en 8 in één jaar heb gedaan. Dit was voor mij toen de goede keuze, omdat ik een grote didactische voorsprong had. Ook sociaal en emotioneel bleek ik er al aan toe te zijn om aan de middelbare school te beginnen. In mijn blogs schrijf ik over mijn ervaringen op school.

Vandaag ga ik het over een heel actueel onderwerp hebben, namelijk de lockdown waar wij met Nederland nu in zitten. Het leek mij wel interessant om met jullie te delen wat de corona-situatie op dit moment en de afgelopen twee jaren voor impact op mij heeft gehad. Ik zal het zowel over school als mijn sociale situatie hebben.

De lockdown heeft natuurlijk impact gehad op hoe het met mij op school gaat. Ik heb er niet heel erg last van, maar heel fijn vind ik het ook niet. De lockdowns die we vorig jaar en aan het begin van dit jaar hebben meegemaakt, hebben toch wel gezorgd dat ik anders ben gaan werken en mijn cijfers verschilden ook erg tijdens het thuis zitten en op school werken. Op het moment dat we thuis zitten in een lockdown voel ik veel meer vrijheid en rust. Ik kon het werk wat ik moest maken en leren veel meer zelf inplannen en alles maken wanneer ik het wilde maken. Maar dit was direct ook een valkuil voor mij, omdat dus tijdens schooluren ook niet echt door docenten gecontroleerd kon worden of ik met werk bezig was. Ik had ondanks de rust en vrijheid die ik ervaarde, minder motivatie om aan het werk te gaan. Dit merkte ik eigenlijk pas toen we weer naar school gingen. Als ik aan het einde van de dag evalueerde wat ik gedaan had, merkte ik dat ik op school toch meer deed. Dit veraste me, omdat ik dit helemaal niet door had tijdens de lockdown. Maar de rust die ik had tijdens het lessen volgen vanuit huis heeft wel positieve effecten gehad op mijn schoolprestaties. De toetsen die ik vanuit huis mocht maken, maakte ik gewoon op dezelfde manier als dat ik ze op school mocht maken. Maar op de een of andere manier maakte ik ze veel beter vanuit huis. Ik kon gewoon lekker aan mijn bureau gaan zitten met een kopje thee en een dekentje en dan ging ik gewoon de toets maken. Het maken van een toets was een veel minder grote “opgave”. Als ik toetsen op school moet maken, levert mij dit normaal ook vaak stress op en het vanuit huis maken van de toetsen verminderde deze stress.

Op het sociale gebied heeft de lockdown natuurlijk ook effect gehad. Bij mij was dit effect eigenlijk bijna alleen maar positief. Tijdens de lessen kon ik natuurlijk niet naast vriendinnen zitten en lekker kletsen. Dit vond ik wel heel jammer. Daardoor voelde ik me wel eenzamer, omdat je dan gewoon alleen aan je bureau zit. Maar ik kon gelukkig nog steeds met vriendinnen bellen en afspreken na school. Maar tijdens het afspreken kon ik natuurlijk niet met een vriendin naar de stad en winkelen, of lekker uit lunchen. Dat vond ik wel jammer, omdat ik dat heel leuk vind om te doen. Maar tijdens een lockdown ga je je samen vermaken in huis, wat ook heel gezellig is.

Tijdens een lockdown merk ik dat ik ook veel meer aandacht krijg voor andere dingen. Doordat sommige dingen die ik normaal vaak deed niet meer konden, moest ik andere dingen bedenken om te doen. Dit was eigenlijk heel leuk. Ik ben bijvoorbeeld afgelopen week naar het Amsterdam lichtfestival geweest. Dit is een leuke lichtkunstwerken route door de binnenstad van Amsterdam. Normaal zouden wij onderweg ergens bij een restaurantje iets zijn gaan drinken of eten, maar dit was er nu allemaal niet, vanwege de lockdown. Daarom waren er onderweg kleine kraampjes in de buitenlucht waar wij een warme chocolademelk en iets te happen zijn gaan halen. Dit was heel gezellig en knus en iets wat we normaal minder snel zouden zijn gaan doen. De lockdown brengt dus ook wel echt zijn voordelen met zich mee.

Uiteindelijk is de lockdown en de situatie rondom corona die steeds weer verandert ook tijdelijk en iets waar we ons gewoon even doorheen moeten slaan. Ik moet vooral proberen om de lockdown niet teveel effect op mijn schoolwerk te laten hebben en er maar het beste van proberen te maken. En dit wens ik anderen natuurlijk ook toe!

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat jullie het interessant en leuk vonden.

Groetjes,
Tess