Terugblik: webinar suïcide en hoogbegaafdheid

28 sep 2020Nieuws

Terugblik: webinar suïcide en hoogbegaafdheid

28 sep 2020
Een webinar over suïcide in combinatie met HB. Het is geen vrolijk thema en liefst wil niemand er iets mee te maken krijgen. Maar helaas is de realiteit anders. Ik vind het zo schrijnend om om me heen te horen dat er hoogbegaafde kinderen en jongeren zijn die niet meer willen leven, en helaas komt het de laatste jaren ook voor bij kinderen zo jong als 7 jaar. Ik zou ze gunnen dat het niet zover komt dat ze wanhopig raken omdat er meer mensen om hun heen de signalen herkennen om het te voorkomen. Daarom begin ik bij mezelf.
De webinar was heel professioneel opgezet, de spreker was expert Tracy L. Cross Ph.D en werd gehost door Femke van Talentissimo. Vragen konden tijdens het webinar gesteld worden maar ook nog daarna. Dat is maar goed ook want er waren veel vragen. Hoe fijn is het om een mailtje te kunnen sturen naar ‘s werelds beste expert op het specialisme HB+ suïcide als je geconfronteerd wordt met de moeilijke realiteit. Het is ook fijn dat het webinar nog in de dagen daarna is terug te kijken voor als je het hebt gemist of als je de informatie nog eens extra wil beluisteren. Er werd veel zeer waardevolle informatie gedeeld, onder andere over de prevalentie in het algemeen en bij hoogbegaafde jongeren, over wat de signalen zijn voorafgaand aan suïcide en wat je er aan kunt doen. Een van die dingen is natuurlijk snel goede professionele hulp erbij zoeken. Andere dingen kun je als omstander, ouder of leerkracht zelf ook doen om het tij te keren, en het is fijn handvatten te krijgen. Er werd gesproken in duidelijk toegankelijk Engels, en de wetenschappelijke kennis werd ondersteund met overzichtelijke schema’s en diagrammen. Aan het eind was er een ervaringsdeskundige moeder waar vragen aan gesteld konden worden en er werden tips uitgewisseld voor boeken over het thema.
Ik stelde een vraag over het isoleren van jongeren met suïcidaal gedrag, omdat ik van verschillende jongeren en ouders hoorde dat dit in Nederland de praktijk is: zeer regelmatig in de isolatiecel, dus eenzame opsluiting in een GGZinstelling. Mijn hart brak toen ik dat hoorde, en ik was oprecht nieuwsgierig of er een wetenschappelijke onderbouwing is voor deze praktijk. Professor Cross antwoordde dat isoleren alleen helend kan zijn als de jongere dat zelf graag wil, er zelf voor kiest als een vorm van meditatie. Gedwongen eenzame opsluiting staat lijnrecht tegenover de factoren die bijdragen aan herstel van de jongere! Maar dat is helaas wel de praktijk hier in Nederland, begreep ik van ervaringsdeskundigen. Ik hoop daarom dat er veel en veel meer mensen die in de GGZ werken een webinar als dit gaan volgen, zodat de praktijk in de JGGZ in Nederland voor (hoogbegaafde) suïcidale kinderen en jongeren sterk verbetert. De wachtlijsten kunnen dan verdwijnen zodat er voor elke suïcidaal kind zeer snel de juiste professionele hulp met goede expertise beschikbaar komt. Ook voor docenten en ouders is deze informatie zeer geschikt, want wanneer de signalen vroeger opgemerkt worden, is het tij makkelijker te keren. Je kunt er zomaar iemands leven mee redden door de juiste dingen te gaan doen en de onjuiste acties achterwege te laten.
Dankzij internet en initiatieven als dit webinar van Talentissimo is zeer specialistische kennis gelukkig makkelijk bereikbaar voor iedereen die dat wil, die Engels verstaat en over een laptop en internetverbinding beschikt. Het grote voordeel t.o.v. een boek lezen is dat je gerichte vragen kunt stellen en een netwerk opbouwt.
Dank je, Femke Hovinga, dat je dit taboe openbreekt en de wetenschap hierover voor ieder die wil toegankelijk maakt!
Geschreven door Alexandra