Webinar: Executieve vaardigheden

Executieve vaardigheden bij hoogbegaafde kinderen en jongeren

Over deze avond

"Hij/zij is zo slim, maar kan zijn veters niet strikken/taak niet afmaken/kamer niet opruimen…” Zo vaak horen we dit over hoogbegaafde kinderen, maar hoe komt dat? Het heeft te maken met de executieve functies, wellicht ken je de term al uit boeken of van gesprekken. We hebben het over dingen als werkgeheugen, responsinhibitie, flexibiliteit, emotieregulatie… kortom belangrijke dingen die voor veel (hyper)hoogbegaafde kinderen als lastig worden ervaren.
In de praktijk zie je problemen met executieve functies bijvoorbeeld zo:
 • Je kind kan niet tegen zijn verlies
 • Het is moeilijk om een taak te beginnen, of het nu kamer opruimen of sommen maken is
 • Spulletjes zijn vaak zoek
 • Bij iets dat niet lukt vindt je kind het lastig om rustig te blijven
 • Doelen formuleren en realiseren is lastig
Tijdens deze avond kijken we naar hoe het kan dat hoogbegaafde kinderen, ondanks hun grote cognitieve potentie, het soms niet altijd lukt om deze executieve functies in te zetten. We werken met theorie, voorbeelden en opdrachten. Aan het einde van de avond heb je handvatten om direct thuis in te zetten.
Begin het schooljaar goed en start direct met het goed houden of verbeteren van de executieve vaardigheden van je kind(eren) of leerlingen!

Praktische informatie:

 • Let op: dit webinar heeft al plaatsgevonden. Neem contact met ons op als je interesse hebt, veel van onze lezingen en webinars kunnen bij voldoende interesse opnieuw worden ingepland.
 • Kun je er op dit tijdstip niet bij zijn? Geen probleem! Voor iedereen die zich inschrijft zal een opname van dit webinar terug te kijken zijn van de vrijdagochtend 9:00 tot de zondagavond 23.59 na de live bijeenkomst.
 • Voor volwassenen, leerkrachten, ouders en begeleiders, over (h)hb-kinderen
 • Locatie: online, je hebt hiervoor geen ingewikkeld programma of webcam nodig (info volgt per mail)
 • Kosten: €25. Kun je dit niet betalen? Neem contact met ons op en dan kijken we of er een gratis of goedkoper plekje voor je is. We vinden het belangrijk om vooral te kunnen delen, ook als dat financieel minder goed past voor jullie
Spreker: Femke Hovinga

Spreker: Femke Hovinga

Femke weet uit ervaring welke uitdagingen hyperhoogbegaafdheid met zich mee kunnen brengen. Ondanks een flinke portie potentie, presteerde ze jarenlang onder en ontwikkelde ze faalangst. Leerkrachten vonden haar een vreemde vogel, klasgenoten pestten. Met hangen en wurgen haalde Femke haar Havo-diploma, waarna ze opleidingen journalistiek en bedrijfskunde volgde. En eindelijk: uitdagingen werden kansen. Ze ontwikkelde zich door het deelnemen aan het studentenleven, de politiek en bestuurswerk. Ze volgde de opleiding tot talentbegeleider en specialiseerde zich vanuit daar in 145+ IQ. Naast Talentissimo houdt Femke zich bezig met het ontwikkelen van IQ-testen voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en volwassenen bij SCALIQ en bemiddelt ze in werk voor hoogbegaafde volwassenen bij InterIQ. Daarnaast heeft Femke als ervaringsdeskundig kind heel wat kussens kapot gemept in boze buien.

“Helaas kon ik dit webinar niet live volgen, maar ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de link om het later te bekijken. Dat was zeer de moeite waard! Met het risico nu dweperig te klinken, was het oprecht het beste webinar dat ik ooit zag.

Ik leerde veel nieuws, kreeg onverwachte inzichten en raakte zo geïnspireerd dat ik al gauw pen en papier erbij heb gepakt om notities te maken. Het was een rijke uitzending: zowel wat betreft de informatie, met een heldere kijk op verbanden tussen manier van denken en gedrag, over uitvoer-strategieën, herkenbare voorbeelden, als wat betreft praktische tips, handigheden, tools/apps en verwijzing naar verdere kennis en vaardigheden.

Ik was verrast dat ik mijn aandacht er zo bij moest houden, zonder dat het te hoog gegrepen of juist voorspelbaar/saai was. De rijke inhoud werd op een heel aannemelijke manier gepresenteerd, prettige stem, goede snelheid, toon etc. Het niveau van kennis en de nuance was goed, oplossingen en advies waren ter zake en toepasbaar.

Aan het webinar hield ik een goed gevoel over. Geen stress over van alles te doen naar aanleiding hiervan, of dat het zonde van mijn tijd was, of dat ik nu in onwaarschijnlijke zaken moet investeren om verder te kunnen, of dat er iets ernstig mis is met mijn kind en/of mij. Dus niks hopeloos maar ook niet de passiviteit in bevestigd. Dat is best bijzonder want die gevoelens volgen bij mij wel eens op een webinar of iets vergelijkbaars. Vaak is de oorzaak dat zo’n webinar dan stiekum een verkooppraatje is. 

Nu had ik juist het gevoel dat ik met meer inzicht en handvatten door kan. Dat heb ik ook gedaan. Want de notities die ik maakte, gebruik ik wel degelijk om kleine aanpassingen te maken in ons dagelijks leven. Met positief effect.

Op een bepaalde manier is het door deze kwaliteiten toch reclame geweest want nu wil ik een abonnement op de webinars van Talentissimo!”

M, deelnemer webinar Executieve Vaardigheden

Talentissimo is er voor je met: 

Ook interessant: 

 • IQ-test voor (vermoedelijk) hoogbegaafden: SCALIQ
 • Recruitmentbureau voor hoogbegaafde volwassenen: InterIQ
 • Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen: IHBV

Talentissimo

Bezoekadres (alleen op afspraak):
Steynlaan 30 in Zeist

Begeleiding kan plaatsvinden bij Talentissimo in Zeist, maar ook op locatie bij cliënt of school, of bij onze praktijk in regio Oss.

Contactformulier

14 + 14 =