Lezing: executieve functies bij hoogbegaafde kinderen en jongeren

Over deze avond

“Hij/zij is zo slim, maar kan zijn veters niet strikken/taak niet afmaken/kamer niet opruimen…” Zo vaak horen we dit over hoogbegaafde kinderen, maar hoe komt dat? Het heeft te maken met de executieve functies, wellicht ken je de term al uit boeken of van gesprekken. We hebben het over dingen als werkgeheugen, responsinhibitie, flexibiliteit, emotieregulatie… kortom belangrijke dingen die voor veel (hyper)hoogbegaafde kinderen als lastig worden ervaren.
In de praktijk zie je problemen met executieve functies bijvoorbeeld zo:
– Je kind kan niet tegen zijn verlies
– Het is moeilijk om een taak te beginnen, of het nu kamer opruimen of sommen maken is
– Spulletjes zijn vaak zoek
– Bij iets dat niet lukt vindt je kind het lastig om rustig te blijven
– Doelen formuleren en realiseren is lastig
Tijdens deze avond kijken we naar hoe het kan dat hoogbegaafde kinderen, ondanks hun grote cognitieve potentie, het soms niet altijd lukt om deze executieve functies in te zetten. We werken met theorie, voorbeelden en opdrachten. Aan het einde van de avond heb je handvatten om direct thuis in te zetten.

Praktische informatie:

  • 28 mei van 19.30 – 21.30.
  • Locatie: eenmalig online in verband met Corona!
  • Groep: er is plek voor maximaal 20 mensen.
  • Kosten: €25 per persoon, je ontvangt een factuur.
  • Inschrijven: klik hier

Spreker: Femke Hovinga

Femke weet uit ervaring welke uitdagingen hyperhoogbegaafdheid met zich mee kunnen brengen. Ondanks een flinke portie potentie, presteerde ze jarenlang onder en ontwikkelde ze faalangst. Leerkrachten vonden haar een vreemde vogel, klasgenoten pestten. Met hangen en wurgen haalde Femke haar Havo-diploma, waarna ze opleidingen journalistiek en bedrijfskunde volgde. En eindelijk: uitdagingen werden kansen. Ze ontwikkelde zich door het deelnemen aan het studentenleven, de politiek en bestuurswerk. Ze volgde de opleiding tot talentbegeleider en specialiseerde zich vanuit daar in 145+ IQ. Naast Talentissimo houdt Femke zich bezig met het ontwikkelen van een IQ-test voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen bij SCALIQ en bemiddelt ze in werk voor hoogbegaafde volwassenen bij InterIQ.