Week van de Hoogbegaafdheid

Week van de Hoogbegaafdheid - 5 tot 13 maart 2022

Week van de Hoogbegaafdheid

De organisatoren van de jaarlijkse Week van de Hoogbegaafdheid willen kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Want hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept. Mede hierdoor kunnen hoogbegaafden niet altijd en overal zichzelf zijn en hun talenten optimaal inzetten. En dat is enorm jammer, want hoogbegaafden hebben de maatschappij veel te bieden. Daarom dus deze week met een positieve insteek!

Uiteraard werken wij daar bij Talentissimo graag aan mee, met een afwisselend programma voor jong en oud, deels in samenwerking met SCALIQ. Hieronder vindt u het volledige weekprogramma bij Talentissimo. Voor andere activiteiten door het hele land verwijzen we u graag naar de website van de week van de hoogbegaafdheid (klik daarvoor op het logo).

Voor meer informatie over onderstaande activiteiten kun je de betreffende tabbladen bekijken of op de links klikken. Inschrijven kan via de links in de tabel.

Verspreid over de week

Online mini-consulten

Maandag 11 maart

9:30-12:00 Bilthoven Interactieve bijeenkomst voor grootouders €25,- (of
€45 voor 2)
Grootouders van hoogbegaafde kleinkinderen
19:45-21:30 Bilthoven Ouderavond: hoogbegaafd, thuis en op school  €35,- Ouders van hoogbegaafde kinderen

Dinsdag 12 maart

15:00-16:00 uur Online Webinar: de KIQT+, een intelligentietest voor (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen Gratis Gekwalificeerde psychologen/orthopedagogen
16:00-17:00 uur Online Webinar: signaleren in het onderwijs met de ZOOV+ Gratis Onderwijsprofessionals

Woensdag 13 maart

 9:30-12:00 Bilthoven Kleuterochtend: het menselijk lichaam €25 per kind (Vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen tussen de 3 en 5 jaar
13:00-17:00 Bilthoven Cursus: Intelligentieonderzoek bij (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen & werken met de KIQT+ €250,- Orthopedagogen en psychologen (universitair of toegepaste psychologie)
14:30-17:00 Bilthoven Workshop: Crypto en beleggen €29 per kind Hoogbegaafde tieners van 12-17 jaar (of, indien jonger, leerling op het VO)

Verzet naar woensdag 27 maart

15:00-17:00 uur Bilthoven Middag voor 145+’ers en hun ouders/verzorgers €20 per kind
€10 per ouder
Hyperhoogbegaafde kinderen van 5-12 jaar (Kinderen die getest zijn met de KIQT+ of WISC-V en daarop een TIQ-score van 145 of hoger hebben behaald)

 

Interactieve bijeenkomst voor grootouders

Datum: maandagochtend 11 maart van 9:30 tot 12.00 uur (inloop vanaf 9:15 uur)
Locatie: Talentissimo – Planetenbaan 2 in Bilthoven
Kosten: €25 per persoon (of €45 voor twee personen)
Catering: je krijgt een kopje koffie of thee bij binnenkomst en in de pauze
Spreker: Noks Nauta

Nu hoogbegaafdheid steeds vaker en (gelukkig) ook steeds jonger wordt ontdekt, horen grootouders hier ook vaker over. Sommigen hebben er nog niet eerder over gehoord en hebben geen idee wat dit betekent en hoe zij het beste met hun hoogbegaafde kleinkind(eren) om kunnen gaan. Er zijn ook grootouders die kenmerken van zichzelf in hun hoogbegaafde kleinkind ontdekken. Wat kunnen ze daarmee?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor grootouders met (mogelijk) hoogbegaafde kleinkinderen. We gaan uit van de vragen die de deelnemers zelf inbrengen en de situaties waar ze al mee te maken hebben gehad. We bieden kennis en inzichten over hoogbegaafdheid. Ook spreken we over de persoonlijke ervaringen van de deelnemers. Zou ik zelf ook hoogbegaafd zijn? Waarom wel of niet? En wat kan ik daar nu nog mee doen?

Ouderavond – Workshops bij Talentissimo in Bilthoven

Datum: maandag 11 maart van 19.45 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19:30uur)
Locatie: Talentissimo – Planetenbaan 2 in Bilthoven
Voor wie: ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en andere betrokkenen bij het gezin
Kosten: €35 per persoon
Catering: je krijgt een kopje koffie of thee bij binnenkomst en in de pauze
Spreker: Femke Hovinga & Diane van Dijk

Ben je ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind en wil je meer weten over het opvoeden van en het onderwijs aan jouw kind? En/of vind je het fijn om andere ouders van hoogbegaafde kinderen te ontmoeten? Kom dan tijdens de week van de hoogbegaafdheid, op 11 maart, naar Talentissimo in Bilthoven!

 

  Workshop Crypto en beleggen

  Datum: woensdagmiddag 13 maart, van 14.30-17 uur
  Locatie: Talentissimo – Planetenbaan 2 in Bilthoven
  Doelgroep: hoogbegaafde tieners van 12-17 jaar (of, indien jonger, leerlingen die al op het VO zitten)
  Toestemming school: indien je toestemming nodig hebt van school om bijvoorbeeld eerder te vertrekken, kan Talentissimo een brief met bevestiging van inschrijving afgeven.
  Kosten: De workshop kost €29 - inschrijven kan hier
  Begeleiders: Crypto expert Pierre & Talentissimo’s Femke Hovinga

  Ben je tussen de 12-17 jaar, hoogbegaafd en heb je zin in een leuke uitdaging met andere snelle denkers? Op veler verzoek organiseert Talentissimo opnieuw een driedaagse workshop Crypto en Beleggen. Je bent welkom!

  In de workshop crypto en beleggen neem ik, Pierre, je mee in de spannende wereld van de beurs. Handelen op de beurs is als het maken van een puzzel met duizenden stukjes. Maar het belangrijkste stukje, dat ben jij zelf. Jij bepaalt de uitkomst door wat je er zelf instopt. En of de puzzel klopt, dat is afhankelijk van heel veel factoren.

  De succesverhalen en de verliezen, ze komen allemaal voorbij. En niet alleen van mij, maar ook van andere beleggers die ik ken en gekend heb. De fouten die ze maken, hun slimmigheden en gekke gewoontes. Maar we gaan ook rekenen en analyseren. Je leert grafieken lezen en hoe je doelen berekent. Je krijgt informatie die alleen insiders hebben. En je mag als groep zelfs in het echt Bitcoin kopen, dan kijken we aan het einde van de workshop of jullie dat goed gedaan hebben.

  Aan het einde van deze workshop ben jij de kenner op het gebied van crypto en beleggen. En weet je dat succes vooral wordt bepaald door hoe jij denkt.

  Pierre Justin Café

  Mijn naam is Pierre Justin Café, roepnaam Pierre. Dat klinkt heel Frans, maar ik ben in Haarlem geboren in 1976. Ik woon alleen in Rijswijk in een Tiny House. Mijn grootste hobby is technische analyse op de beurs, al 22 jaar. Cijfers en grafieken dagen mij uit, trainen mijn brein en geven nieuwe inzichten. Maar ze geven tegelijkertijd ook rust en afleiding. En beleggen? Dat vind ik een machtig mooi spel.

  Cursus: Intelligentieonderzoek bij (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen & werken met de KIQT+

  Wanneer: 13 maart 2024, 13-17 uur
  Doelgroep: orthopedagogen en psychologen (universitair of toegepaste psychologie)
  Locatie: Bilthoven
  Trainers: Jantien van der Wijngaard (Orthopedagoog en GZ-psycholoog) en Yvonne Cramer (Psychometrist SCALIQ)
  Groepsgrootte: maximaal 20 personen
  Literatuur: whitepaper KIQT+, wordt verstuurd voor aanvang cursus
  Accreditatie (NVO/NIP): geregistreerd, zie hier de informatie
  Kosten: €250 per deelnemer - inschrijven kan hier

  Tijdens deze cursusmiddag kijken we naar de verschillende vormen van intelligentieonderzoek bij (vermoedelijk) (hoog)begaafde en dubbel bijzondere kinderen. Vanuit onderzoek en praktijk belichten we de kansen en uitdagingen van onderzoek doen naar intelligentie bij deze doelgroep. Aan bod komen zaken als ‘te moeilijk denken’ en daardoor fouten maken, kinderen met een migratieachtergrond of/en een lagere sociaal economische status, kinderen die een leerstoornis hebben en natuurlijk de psychometrie: hoe meet je betrouwbaar in een kleine populatie aan de buitenkant van de Bell-curve?

  In het bijzonder gaan we werken met intelligentietest ‘KIQT+’, de Kinder IQ Test Plus – ontworpen voor bovengemiddeld intelligente kinderen. We verkennen waarom het onderliggend model (Item Respons Theorie) anders is dan de bekende Klassieke Test Theorie, hoe deze test aansluit bij de (vermoedelijk) (hoog)begaafde doelgroep en hoe het afnemen hiervan in zijn werk gaat. Ook delen we casuïstiek: hoogbegaafde kinderen en de uitdagingen die je als diagnosticus tegen kunt komen tijdens het onderzoek.

  Na deze middag heb je:

  • Begrip van de kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen
  • Kennis van de valkuilen en kansen van het onderzoek doen bij (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen, vanuit onderzoek en in de praktijk
  • Ervaring met het afnameprotocol en de theoretische achtergrond van de KIQT+ (intelligentietest ontwikkeld voor bovengemiddeld intelligente kinderen)

  Kleuterochtend: het menselijk lichaam

  Datum: woendag 13 maart van 9.30 tot 12.00 uur
  Locatie: Talentissimo – Planetenbaan 2 in Bilthoven
  Voor wie: (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen tussen de 3 en 5 jaar
  Kosten: €25 per persoon, inschrijven kan hier
  Begeleiders: Celine Goedee & Urmila van der Bijl-Manniesing 

  In de week van de hoogbegaafdheid nemen we met kinderen tussen de 3 en 5 jaar een kijkje in het menselijk lichaam. We kijken naar het skelet. Welke functies hebben botten? Kunnen we onze eigen botten voelen? Waar zitten onze botten? Hebben botten namen? We gaan een boek lezen over het skelet, botten op maat knutselen, bekijken het skelet van een anatomisch model en het eigen lichaam. Kom jij ook?

  Heb je een vraag of wil je even kort sparren?

  Wil je je niet direct aanmelden voor begeleiding, behandeling of intelligentieonderzoek bij Talentissimo maar heb je wel een korte vraag? Wil je daarover even kort sparren met één van onze teamleden?

  Dan kun je je op deze pagina kosteloos en vrijblijvend aanmelden voor het telefonisch spreekuur. Het telefonisch spreekuur is echt bedoeld als een eerste verkenning. Heb je al een intakegesprek gehad of loopt er een traject? Mail of bel bij vragen dan jouw contactpersoon.  

  Kies bij één van de spreekuren een datum en tijd, vul je e-mailadres, naam, telefoonnummer, woonplaats en een korte beschrijving van je vraag in en klik op ‘opslaan’. Je ontvangt direct een bevestiging via e-mail (check voor de zekerheid ook even je spamfolder).

  Ben je een professional op zoek naar intercollegiaal overleg? Van harte welkom om via deze link een afspraak te maken. 

  Wel interesse in meer informatie over hoogbegaafdheid en gerelateerde onderwerpen, maar geen tijd om aan te sluiten tijdens de week van de hoogbegaafdheid? Snuffel dan gerust even rond op onze website. Bijvoorbeeld de pagina met onze webinar agenda, waarop ook ons gratis introductie webinar "Basiskennis Hoogbegaafdheid" staat dat je kunt bekijken op een moment dat het jou uitkomt. Daarin neemt Femke Hovinga je op hoog tempo mee langs een aantal basisbegrippen rondom hoogbegaafde kinderen. Een mooi startpunt voor als je nog maar kort weet dat je kind hoogbegaafd is, of als je je als leerkracht wilt gaan verdiepen in het onderwerp maar nog niet zo goed weet waar je moet beginnen.

  Talentissimo is er voor je met: 

  Ook interessant: 

  • IQ-test voor (vermoedelijk) hoogbegaafden: SCALIQ
  • Recruitmentbureau voor hoogbegaafde volwassenen: InterIQ
  • Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen: IHBV

  Talentissimo

  Bezoekadres (alleen op afspraak):
  Steynlaan 30 in Zeist

  Begeleiding kan plaatsvinden bij Talentissimo in Zeist, maar ook op locatie bij cliënt of school, of bij onze praktijk in regio Oss.

  Contactformulier