Activiteiten voor hyperhoogbegaafde kinderen van 4-12 jaar

Hieronder vind je de activiteit(en) die op dit moment in de planning staan. Bij de oudergroep hoort ook een kinderactiviteit, zie hier. Heb je vragen, wil je een activiteit co-organiseren of heb je suggesties? Neem contact met ons op.

Cursus Logica

In vier middagen kijken we naar de basis van alle computers: binair rekenen, logische circuits en alles wat je daarmee kan. We beginnen met nullen en enen, TRUE en FALSE en gaan daarmee rekenen. Dan komen de basiscomponenten van logische circuits aan het bod: de AND, OR, NOT, NAND, NOR, XOR, en de XNOR. Wat voor circuits kun je maken met deze onderdelen? Kan je hier ook een treinovergang mee beveiligen?
Dan gaan we kijken hoe je deze circuits zo klein en efficient mogelijk houdt, door gebruik te maken van de rekenregels en Karnaugh maps. Weet je trouwens wat logische circuits, waarheidstabellen en donuts met elkaar te maken hebben?
Vervolgens gaan we kleine ‘machientjes’ maken die in alle computers zitten: Multiplexers, Half- Full en Carry-Lookahead-Adders, FlipFlops en State-Machines. Wist je al dat je hierbij een klok nodig hebt? Op de laatste middag gaan we naar de TU/E in Eindhoven om alles wat je geleerd heb toe te passen op “the BOX”, dat wordt heel veel snoertjes, heel veel stekkers op de juiste plek insteken, maar vooral: goed nadenken!

Wanneer: vier woensdagmiddagen (14/14.30 tot 17/17.30): 6 februari, 20 februari, 27 maart, 10 april.

Wie: de cursus wordt gegeven door Yvonne (hyperhoogbegaafde wiskundige die o.a. de HIQ database bouwde) en Mark (hyperhoogbegaafde masterstudent computer science & engineering). Mark is ook betrokken bij de lessen in dit vak op de Technische Universiteit Eindhoven en weet alles van computers in de praktijk: hij had een bedrijf in anime gaming. Ook Talentissimo’s Femke Hovinga is aanwezig als begeleider bij de sessies.

De laatste dag is er college en practicum door Prof. Dr. Friso Groote van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is daar Full Professor & Chair of Formal Systems Analysis group op de afdeling Wiskunde & Computerwetenschappen. Professor Groote is een autoriteit in het vak en ziet ernaar uit om met deze groep kinderen te werken.

Groep: er is ruimte voor 15 kinderen tussen de 9-12 jaar. Houd er rekening mee dat het op een serieus niveau onderwezen wordt. Natuurlijk houden we hierin rekening met het feit dat het kinderen zijn.

Toestemming school: indien je toestemming nodig hebt van school om bijvoorbeeld eerder te vertrekken, kan Talentissimo hier een brief voor afgeven.

Waar: de eerste drie sessies zijn bij Talentissimo in Zeist. De laatste (10 april) bij de Technische Universiteit in Eindhoven.

Inschrijven en kosten: De cursus van vier middagen kost €300 (incl. BTW, materiaalgebruik, snacks, drinken). Inschrijven kan door hier te klikken.

 

VOL! Activiteit: technisch lego & natuurkunde

Deze activiteit is vol. Je kunt je nog wel inschrijven, maar dan kom je op de wachtlijst te staan. We plannen binnenkort nog een soortgelijke middag, door in te schrijven geef je daarvoor ook je interesse daarvoor aan.

Bouwen met lego is altijd leuk, maar hoe cool is het als je complexe, bewegende objecten kunt bouwen? Tijdens deze activiteit gaan we dus precies dat doen. We bouwen een motorfiets en een reuzenrad. Bij de motorfiets leren we alles over de wet van behoud van het impulsmoment en de wet van traagheid. Deze passen we toe om een zo snel mogelijke motor te bouwen en een race met elkaar aan te gaan. Het reuzenrad is vaak een favoriet in het pretpark, maar hoe werkt het precies? We kijken naar symmetrie, middelpuntvliedende kracht en hoe je een stabiele en veilige rit in het reuzenrad maakt. Natuurlijk bouwen we ze ook zelf. Kom je ook meedoen? Enne: needless to say, maar zowel jongens als meisjes zijn meer dan welkom!

Je kind werkt aan: 

  • Stimuleren van creatief denken
  • Oplossend denkvermogen
  • Motorische vaardigheden
  • Van “kan-jij-het-voor-me-doen” tot “ik-kan-het-zelf”
  • Sociaal contact met ontwikkelingsgelijken

Groep: 15 hyperhoogbegaafde kinderen

Leeftijd: van 8-12 jaar.

Datum en tijd: woensdagmiddag 12 december, 14-17 uur

Begeleiders: Talentissimo’s Femke Hovinga & Aziza van Young Engineers, die specialiseren in het techniekonderwijs aan kinderen.

Locatie: Talentissimo (Steynlaan 30, Zeist)

Inschrijven: kan hiernaast! De kosten zijn €50 (incl. BTW) per kind.

Fill out my online form.