Zingeving: idealisme, desillusie en een zoektocht naar hoop

Over deze avond

Komt dit je bekend voor?

  • Waarom vraag je toch altijd ‘waarom’? Je analyseert het helemaal kapot!
  • Je bent te gevoelig! Waarom laat je die dingen je toch allemaal raken? Waarom maak je het persoonlijk?
  • Wat heb je toch veel energie, je doet zo veel. Kun je nooit rustiger aan doen?

Als (hyper)hoogbegaafde voel je je soms misschien ongeduldig en ontevreden. Misschien veroordelen anderen je, of word je niet helemaal begrepen. Veel hoogbegaafden zijn idealistisch en komen vroeg of laat teleurstelling tegen over hoe de wereld werkt en de (al dan niet beperkte) invloed die zij hierop hebben. Hoe geeft je een leven vorm met bijna eindeloze potentie, maar ook bijna eindeloze vragen over leven, dood en de zin van alles?

Tijdens deze avond gaan het hebben over zingeving en de zoektocht daarnaar. Als rode draad gebruiken we het boek Searching for Meaning, geschreven door hoogbegaafde Amerikaanse Dr. James T. Webb. Er is een stuk achtergrond en duiding vanuit literatuur en ervaring van anderen en een stuk waarin we zelf na gaan denken over zingeving. Wellicht tot ziens tijdens deze avond!

Over de spreker

Al vroeg in haar leven bleek Femke Hovinga anders dan veel andere kinderen. In plaats van bij de poppenhoek, lag haar interesse meer bij sterrenstelsels en de zin van het leven. Toen ze zes was besloot ze dan ook dat ze, ‘later als ze groot was’, iets wilde doen voor mensen die zich ook anders voelden. Via een omweg in de bedrijfskunde en journalistiek begon Femke in het hoogbegaafdheidsveld te werken, waar Dr. James T. Webb (auteur van Searching for Meaning) op haar pad kwam. Een bijzondere band ontstond tussen de twee. In de laatste jaren van zijn leven heeft Femke hem vaak mogen zien en van hem mogen leren, wat haar heeft geinspireerd om deze avond vorm te geven.

Femke is betrokken bij meerdere initiatieven op het gebied van hoogbegaafdheid: Talentissimo (voor 145+’ers van 4-99), SCALIQ (IQ-test ontwikkeling) en InterIQ (recruitment van hb-volwassenen).

Praktische informatie:

  • 4 november van 19.30 – 21.30.
  • Locatie: Talentissimo, Steynlaan 30, Zeist.
  • Route: OV (bus stopt op 2 minuten lopen) of auto. Gratis parkeren voor de deur in de avond.
  • Groep: er is plek voor maximaal 20 (vermoedelijk hyper)hoogbegaafde volwassenen.
  • Spreker: Femke Hovinga, oprichter van Talentissimo
  • Kosten: €25 per persoon (inclusief koffie/thee/water en koekjes), vooraf over te maken
  • Inschrijven: hier!