“Nature versus Nurture; DNA makes us who we are!”

Workshop: DNA en hoogbegaafdheid

Over de workshop

Zijn er genen voor hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit? En in hoeverre zijn deze twee persoonlijkheidskenmerken overerfbaar van (groot)ouder op kind? Deze vragen staat centraal in deze speciaal vormgegeven workshop van Talentissimo in samenwerking met Albert Akkermans van Goldmen Genetics. We hebben het kortom over “Nature versus Nurture; DNA makes us who we are”.

Al tientallen jaren zijn wetenschappers op zoek naar de voorspellende waarden van ons menselijk genoom voor persoonlijkheidskenmerken, intelligentie en talent. De laatste jaren is het wetenschappelijk onderzoek naar “genetic behaviorism”, mede ook door de sterke kostendaling van genome sequencing, in een stroomversnelling gekomen. Tijdens deze dag vertellen we je hier alles over, zodat je helemaal op de hoogte bent van de invloed van het DNA van jou (of jouw familie, cliënt, etcetera) op je dagelijks leven.

We duiken om te beginnen in de verbluffende resultaten van Professor Robert Plomin, die meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan onder 16.000 1 en 2-eiige tweelingen. Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten? Hier zal Albert Akkermans, onze workshopleider, een tipje van sluier van oplichten. Zo is de beste voorspeller voor het aantal jaren studie dat je later gaat volgen bijvoorbeeld niet de studieduur van je ouders maar je genen. Dit is volledig nieuw. Ook kunnen we achterhalen op basis van DNA onderzoek hoe gevoelig je bent voor afwijzing, ruis in je omgeving en erkenning. En kunnen we makkelijk vaststellen wat je voorkeurs leiderschapsstijl is. Ben jij van nature een Visionair of een Commander? Hoe werkt je beloning- / sociaal- en rationeel systeem? En wat doen de neurotransmitters dopamine, oxytocine en serotonine met je ? Meer dan een miljoen mensen hebben dit al laten onderzoeken en verwacht wordt dat DNA onderzoek naar je persoonlijke karaktereigenschappen en talenten in de toekomst een grote vlucht gaat nemen. Vandaag leer je hoe dit werkt en vooral ook wat jij ermee kunt in je thuis- of werkomgeving met hoogbegaafdheid.

Praktische informatie:

 • 9 juni 2020, 10-17 uur.
 • Deze cursus is bedoeld voor mensen met een interesse in (hyper)hoogbegaafdheid en DNA. Je hoeft geen eerdere ervaring te hebben met het thema DNA.
 • Locatie: Talentissimo in Zeist.
 • Groep: er is plek voor maximaal 15 mensen.
 • Kosten: €199 (excl. BTW). Hierbij inbegrepen: koffie, thee, lekkers en natuurlijk een verse lunch.

Na deze workshop weet je:

 • Wat is DNA? Nature versus nuture.
 • Wat is het verschil tussen DNA / RNA en gen expressie?
 • Wat is epigenetics en in hoeverre verandert ons DNA tijdens ons leven?
 • Is intelligentie, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit genetisch bepaald en welke genen coderen hiervoor?
 • Wat zijn de laatste resultaten van de GWAS (Genome Wide Area Search) onderzoeken?
 • Wat kunnen we in de praktijk waar we zijn met hoogbegaafden, in ons gezin of in onze praktijk, met deze inzichten?
Over de trainer: Albert Akkermans

Over de trainer: Albert Akkermans

Albert Akkermans is een pionier op het gebied van DNA-onderzoek, met name op het gebied van leiderschap en het bedrijfsleven. Met meer dan tien jaar ervaring in onderzoek én praktijk leidt hij inmiddels Goldmen Genetics, één van de leiders op het gebied van DNA-onderzoek binnen Europa. Albert is een veelgevraagd spreker over de hele wereld en we zijn dan ook erg blij dat we hem in deze samenwerking mogen verwelkomen!

Talentissimo

Bezoekadres (alleen op afspraak): 
Steynlaan 30 in Zeist

Begeleiding kan plaatsvinden bij Talentissimo in Zeist, maar ook op locatie bij cliënt of school, of bij onze praktijk in regio Oss.

7 + 8 =