Hyperhoogbegaafde volwassenen

Er zijn mensen die het denken, maar… hyperhoogbegaafdheid gaat nooit meer over 🙂 Daarom vindt Talentissimo het belangrijk om activiteiten voor volwassenen te organiseren. Wanneer we iets op de agenda hebben staan, zie je het op deze pagina. Wil je op de hoogte blijven of heb je zelf ideeĂ«n voor activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem contact met ons op.

Uit Je Hoofd Dag: mindfulness voor volwassen (hyper)hoogbegaafden

Wil je op volle snelheid vooruit in je raceauto, maar rij je de frustrerende file in? Voel je je vaak tegelijkertijd ‘niet genoeg’ en ‘te veel’? Beleef je alles intens en nĂ©t wat anders dan een ander? Lukt het je vaak niet om je hoofd ‘uit te zetten’ en los te laten? Ben je soms angstig of pieker je maar door?

Ah. Herkenbaar! Talentissimo’s Femke Hovinga, een volwassen (hyper)hoogbegaafde, liep hier ook tegenaan. Ook hoorde zij veel verhalen van hoogbegaafde vrienden en kennissen die precies hetzelfde ervoeren. Fijn, die gedeelde frustraties, maar wat doe je eraan?

Na heel veel boeken, cursussen en coach-ervaringen ontstond een nieuw idee. We besloten een ‘Uit je hoofd dag’ te ontwikkelen. De dag is speciaal voor (hyper)hoogbegaafde volwassenen en zal kleinschalig worden georganiseerd. Tijdens de dag komt aan bod:

  • Een stukje theorie: waar loop je tegenaan als (hyper)hoogbegaafde volwassene? Hoe komt het dat het hamstertje in je hoofd maar in z’n radje blijft lopen? Er komen inzichten uit de wetenschap aan bod, inclusief kleine dingen die je morgen anders kunt doen, supplementen die je kunt nemen en tools die je aan kunt schaffen.
  • De ‘Uit Je Hoofd test’: op welke prikkels (overexcitabilities) reageer jij? Wat is er fijn en niet fijn? Wat vind jij belangrijk in je leven? Wat kun je vandaag ontwikkelen om hier handen en voeten aan te geven?
  • Mindfulness en meditatieoefeningen toegespitst op (hyper)hoogbegaafde volwassenen
  • In contact met je lichaam en je emoties: door verschillende oefeningen, zowel binnen als buiten

Na deze dag:

  • Heb je meer inzicht in wat jouw triggers zijn
  • Ken je methodes om uit je hoofd en in je lijf te komen
  • Kun je waarschijnlijk hĂ©Ă©l lekker slapen: we werken samen aan ontspanning en rust in je hoofd

Belangrijk om te weten is dat trainer Herma Hoekman en Femke praktisch en openminded aan de slag willen. Iedereen heeft zijn/haar eigen voorkeuren en stijlen en die worden gezien en gerespecteerd. Uiteraard heb je geen IQ-test nodig om mee te doen aan deze dag. Als jij je herkent in de bovenstaande punten en deze dag als waardevol ziet binnen jouw ontwikkeling, ben je van harte welkom.

Dit evenement is onderdeel van de week van de hoogbegaafdheid.

Praktische informatie: 

Wanneer: woensdag 13 maart 2019, 10.00 – 16.00 uur

Locatie: bij Talentissimo in Zeist

Kosten: €99 (incl BTW). Hierbij inbegrepen zitten de hand-outs, koffie, thee en een heerlijke verzorgde lunch

Inschrijven: zie formulier hieronder

 

Fill out my online form.

IHBV Café Hyperhoogbegaafdheid

In samenwerking met Talentissimo organiseert het IHBV op 5 oktober 2018 voor de eerste keer een HB-CafĂ© voor volwassenen die zich herkennen als (mogelijk) ‘zeer hoogbegaafd’. Dit zal plaatsvinden in Zeist.

Over hoogbegaafdheid bij volwassenen begint er de laatste tijd wat meer kennis te komen. Voor mensen die er op volwassen leeftijd achter komen dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn gaat er dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. In de HB-Café’s van het IHBV wordt die kennis gedeeld. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt en dan kan het zijn dat je zeer hoogbegaafd bent. Over zeer hoogbegaafden (er is geen harde grens, maar in termen van IQ getal wordt gesproken van waarden vanaf 145 (gemiddeld plus drie standaarddeviaties) is nog niet veel kennis.

IHBV en Talentissimo (platform voor hyperhoogbegaafden van alle leeftijden o.l.v. Femke Hovinga, www.talentissimo.nl) hebben het initiatief genomen om gezamenlijk een HB-Café voor en over zeer hoogbegaafde volwassenen te gaan starten. Op de eerste avond geven we een inleiding in de huidige kennis over wat hoogbegaafdheid bij volwassenen inhoudt en verkennen we met de deelnemers in hoeverre dit voor zeer hoogbegaafden ook geldt, wat is er hetzelfde en wat is er anders? Er zal veel aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je hoogbegaafdheid?

Spreker is Noks Nauta, arts, psycholoog en bestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Naast de theorie zal zij ook zorgen voor opdrachten die uitnodigen tot interactie met de andere aanwezigen.

Het HB-café voor zeer hoogbegaafden is er voor iedereen die hier belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).

Inschrijven voor één van de tien exclusieve Talentissimo-plekken? Klik dan hier.